Italiaanse borrelplank – Inspired by Bologna

Bologna
Een Italiaanse borrelplank met een heerlijk glas koele Pinot Grigio of een stevige Amarone della Valpolicella Riserva geïnspireerd op een culinaire reis naar Bologna met de beste Balsamico, Parma Ham, Parmezaanse kaas en pasta!

Italiaanse Borrelplank Bologna

Voor onze Italiaanse borrelplank lieten we ons inspireren op onze foodtour in Bologna waar we onder andere een bezoek brachten aan een Parmezaanse Kaasmakerij, Balsamico wijngaard en Parma Ham producent. Op onze borrelplank zijn dan ook de volgende ingredienten onmisbaar:

  • Olijven
  • Grana Pandano of Parmigiano Reggiano
  • pesto en tapenade (lekker zelf gemaakt)
  • Bruschetta
  • Coppa di Parma, Bresaola of Prosciutto di Parma
  • Tomaat/mozarella aan stokjes met basilicum en top balsamico
  • Meloen met ham
  • Burrata

Bologna culinaire hoofdstad van Europa

Alvorens je de omgeving van Bologa gaat ontdekken moet je zeker begeinnen met een wandeling door Bologna. De markt biedt een waanzinnig aanbod verse vis, groente en kruiden. De kleine straatjes bieden daarnaast ook heel veel delicatessenwinkeltjes en onderweg moet je natuurlijk de dag beginnen met een espresso staande aan de bar.

Trek minimaal 2 volle dagen uit om zowel Bologna te ontdekken, een kookcursus te volgen als een foodtour te doen langs de Parmezaanse Kaas, Parma ham en Balsamico azijn.

Bologna Cooking School

Hou je van de Italiaanse keuken en wil je je hier verder in verdiepen dan moet je zeker een kookcursus volgen in of rond Bologna. Leer zelf pasta maken, pizza met eigengemaakt deeg, vongolé, een heerlijke salade caprese of bruschetta. Bovendien super leuk om mede foodies te ontmoeten!

Wat drink je bij een pasta gerecht?

Bij een pasta gerecht met gamba’s, vis of vongolé is een lichte witte wijn lekker. Natuurlijk uit Italië! Onze aanrader is een Pinot Grigio. Verwar deze niet met de Pinot Gris uit Frankrijk (uit de Elzas). Die is iets zwaarden dan de Italiaanse Pinot Grigio. De meeste Pinot Grigio komt uit het Noorden van Italië. Een witte wijn die niet alleen bij een lichte pasta maar ook bij je Italiaanse borrelplank heerlijk weg drinkt. En wat ook niet onbelangrijk is, de wijn is zeer betaalbaar. Zo heb je al voor € 7.35 (check de website want deze wijn is regelmatig in de aanbieding voor slechts € 6.25) een heerlijke Monte Tondo uit de regio Veneto in Italië. Te verkrijgen bij het familie wijnhuis Bergovino. Dit wijnhuis levert niet alleen persoonlijk advies, je kunt er bestellen per 1 fles en het wordt de volgende dag geleverd.

Op je borrelplank – Parmezaanse kaas

Voor de Parmezaanse kaasmakerij gaan we naar Reggio Emilia (ongeveer een uurtje rijden van Bologna). In de meeste kaasmakerijen krijg je met een prive foodtour een geweldige rondleiding uiteraard gevolgd door een proeverij. Net als bij elke kaas begint het proces met het het mixen van melk en stremsel. Hierdoor splitst de wrongel zich van de vloeistof. De wrongel wordt vervolgens gekookt waarna de wongel in de overbekende vormen gegoten worden. Een paar dagen later voegt de kaastmaker zijn logo toe en wordt de kaas regelmatig gewassen in een waterbad zodat er geen schimmel op de kaas komt. De kaas wordt vervolgens opgeslagen en regelmatig gedraaid. Na een jaar wordt de kaas beoordeeld door de keurmeester van Consorzio del Formaggio Parmigiano Reggiano en wordt bepaald of de kaas het D.O.P. (Denominazione di Origine Protetta) keurmerk krijgt.

Parmaham of Prosciutto di Parma

Op een echte Italiaanse borrelplank mag de echte Parmaham natuurlijk niet ontbreken (met of zonder meloen). Deze bekende ham wordt gemaakt van de beste poten van zware Italiaanse varkens en de varkensboer moet voldoen aan vele voorschriften qua voeding en oorsprongsgebied. De ham krijgt zijn heerlijke en verfijnde smaak door het vlees en zout. De ham wordt lang gerijpt alvorens deze wordt verkocht. Ook hier komen keurmeesters het product controleren.

De Coppa die Parma wordt gemaakt uit het vlees van de nek van het varken. Het vlees wordt bereid met zout, kruiden en peper. Daarna moet ook deze charcuterie drogen (minimaal 60 dagen)

Tijd voor een TOP wijn

Ben je een vleesliefhebber en heb je op je borrelplank wat “zwaardere ingrediënten” dan zoek je misschien een wijn met meer body dan de Pinot Grigio. Ga je voor het mooiste van het mooiste uit Italië, kies dan een Amarone wijn.

Amarone komt uit de Italiaanse wijnregio Valpolicella dus eigenlijk moeten we het Amarone della Valpolicella noemen.

Dit is de enige wijn met een uniek wijnproces waarbij de wijn gemaakt wordt van gedroogde druiven (3 soorten druiven in Amarone zijn de Corvina, Rondinella en Molinara). De methode met de gedroogde druiven heet appassimento. Het zorgt ervoor dat het een hele droge rode wijn wordt met hele specifieke smaak.

De Amarone wijnen zijn echt bijzonder en daar zit ook een prijskaartje aan. Maar zulke mooie producten op je borrelplank verdienen een mooie en bijzondere wijn. Een aanrader is de De Monte Tondo, Amarone della Valpolicella Riserva van wijnhuis Bergovino voor € 42.45.

 
 

De beste Balsamico voor je salade Caprese

Als laatste deden we in Modena een wijngaard aan gespecialiseerd in het maken van Balsamico. Wat een verschil in kwaliteit met de gemiddelde balsamico uit de supermarkt. Het productie proces lijkt simpel – druiven plukken, persen tot most – koken (10 uur) en fermenteren in houten vaten. Net als bij de kaas en ham herken je ook een goede balsamico aan het keurmerk D.O.P. wat staat voor Denominazione di Origine Protetta. Veel van de balsamico huizen verkopen de goedkope variant aan supermarkten zonder het D.O.P keurmerk en de D.O.P. variant alleen aan traiteurs en de horeca.  Deze traditionele balsamico (dat is dus de Aceto Balsamico Tradizionale di Modena D.O.P) wordt gemaakt van most (pure druiven) die nog niet zijn vergist. De goedkope varianten zijn slechts gedeeltelijk van most gemaakt en rijpen slechts 60 dagen. De D.O.P rijpt minimaal 2 jaar en sommigen zelfs tot 25 jaar.

Bij een food tour krijg je niet alleen uitleg en een rondleiding maar uiteraard ook een proeverij! Nooit geweten dat balsamico zo lekker kon zijn!

close

Inschrijven Nieuwsbrief Bijzonder Uit Eten

Altijd de tofste foodevents, festivals, restaurant events en culinaire happeningen direct in je inbox!

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on print
Share on email
mood_bad
  • Nog geen opmerkingen.
  • Voeg een reactie toe