Site logo

Tips om zelf een bijzonder restaurant te beginnen

Professionele keuken
In dit artikel tips over waar je zoal op moet letten bij het beginnen van een unieke horecagelegenheid: van het aanschaffen van gastronormbakken tot het bedenken van een bijzonder concept.

Zelf een bijzonder restaurant beginnen? Hier moet je op letten

Er zijn ontzettend veel mensen in Nederland die als grote droom hebben om een eigen bijzonder restaurant te beginnen. Dat een deel daarvan zijn of haar droom waarmaakt, blijkt uit cijfers van het CBS waarin staat dat het aantal horecavestigingen in ons land al een tijdje in de lift zit.

Droom je zelf ook weleens over het starten van een eigen lunchroom of een bijzonder restaurant? In dit artikel vertellen we je meer over waar je zoal op moet letten bij het beginnen van een unieke  horecagelegenheid: van het aanschaffen van gastronormbakken tot het bedenken van een bijzonder concept.

Ga voor een echt bijzondere niche in de horeca

Juist omdat er vandaag de dag ontzettend veel restaurants in Nederland te vinden zijn, is het een must om voor een sterke niche te gaan wanneer je ook in deze branche wil ondernemen. Je wil immers wel écht opvallen bij de potentiële klant. De kans op succes is ook vaak groter wanneer je voor een uniek concept gaat. Daarom is het aan te raden om vooraf je niche te bepalen.

Wat maakt jouw restaurant bijzonder? En waarom zouden mensen bij je willen eten? Of het nu gaat om een bepaalde leuken of een uniek thema in het restaurant; zorg ervoor dat je over een duidelijk concept beschikt dat jouw restaurant onderscheidt van de rest. Dat is de basis van een bijzonder restaurant dus van groot belang bij het oprichten van zo’n unieke horecagelegenheid.

Doe onderzoek en stel een goed ondernemingsplan op

Verder is het een must om voordat je begint met ondernemen in de horeca onderzoek te doen. Door grondig marktonderzoek uit te voeren, weet je wat je kunt verwachten wat betreft doelgroep, concurrentie en lokale eetgewoonten. Begrijp wat je mogelijke klanten willen en hoe je op die wensen in kunt spelen met jouw restaurant en ideeën. Het is raadzaam om hierbij een gedegen ondernemingsplan op te stellen. Zo’n businessplan is sowieso vaak nodig wanneer je financiering aan wil
vragen voor je horecagelegenheid, maar geeft ook handvatten voor een succesvol restaurant. In het ondernemingsplan moet informatie staan over je concept, je doelgroep, je strategie en financiën. Vervolgens kun je dat plan gebruiken wanneer je investeerders wil aantrekken om zo aan zakelijk geld te komen.

Bijzonder restaurant begint met een sfeervolle locatie

De locatie van een bijzonder restaurant is cruciaal. Sterker nog: een unieke horecagelegenheid begint misschien zelfs wel met de locatie. Zorg ervoor dat je voor een locatie gaat die eenvoudig te bereiken is voor je doelgroep én dat de plek past bij het imago van je restaurant. Hoe te gek zou het zijn om een locatie te vinden ergens in de buurt van een park of ander groen midden in de stad? Of juist om een historisch gebouw te vinden waarin je je bijzondere restaurant mag beginnen? Besteed dus voldoende tijd aan het vinden van een sfeervolle locatie.

Hierbij is de sfeer binnen natuurlijk net zo belangrijk als de sfeer buiten. Dit is nog een punt waarop je je kunt onderscheiden van je concurrenten: het thema van het restaurant. Ga je voor een hip Scandinavisch interieur en een dito menukaart? Of kies je liever voor een exotisch thema of juist een gezellige huiskamersfeer? Kijk goed naar wat past bij je plannen en werk dat uit in de sfeer van je restaurant.

Benodigdheden voor een bijzonder restaurant: wat heb je nodig?

Je restaurant kan nog zo bijzonder zijn; er is een aantal onderdelen, zoals meubels en apparatuur, waar je sowieso aan moet denken. Wat in ieder geval van belang is, is om over een ruime keuken te beschikken waar je werknemers comfortabel kunnen werken en voldoende ruimte hebben. Zorg voor een groot werkblad, voldoende koelapparatuur, genoeg bak-, kook- en grillmogelijkheden en andere apparaten voor het klaarmaken van eten en drinken. Een aantal items dat ontzettend handig is, zijn bijvoorbeeld gastronormbakken, combisteamers, frietsnijders, bestekbakken, bonnenprikkers, blenders, pastakokers en kruidenmolens. Het is natuurlijk afhankelijk van je restaurant wat je wel of niet nodig hebt. In de webwinkel van HorecaRama vind je een uitgebreid overzicht van apparatuur, machines en meer voor de horeca.

Online zichtbaarheid creëren door unieke marktstrategie

Nu je een beetje meer weet over de basis om een bijzonder restaurant op te zetten, moet je tot slot nog weten dat een unieke marktstrategie van belang is om klanten te trekken. Bij een uniek concept hoort immers ook een opvallende strategie, toch? Je kunt hierbij de hulp van een (online) marketeer inschakelen en denken aan de volgende tips om zo op te vallen bij je publiek:

  • Werk samen met een of meerdere influencers en maak ze ambassadeurs van je merk. Ga het liefst voor lokale influencers en voor mensen die echt bij je restaurant passen.
  • Organiseer te gekke evenementen in het restaurant waar een divers publiek op af komt, zodat je je restaurant aan verschillende soorten doelgroepen kunt laten zien.
  • Wees heel actief op sociale media en moedig klanten aan om positieve online recensies achter te laten (bijvoorbeeld door middel van een beloningssysteem).
  • Bied speciale kortingen aan voor bepaalde evenementen of bij speciale gelegenheden zoals verjaardagen.

 

 

 

Deel dit bericht

  • Nog geen opmerkingen.
  • Voeg een reactie toe