Site logo

Nederlanders barbecuen vaker en luxer

Barbeque BBQ Restaurant Bijzonder Uit Eten
Onderzoek van Barbecuemagazine Fire&Food wijst uit dan Nederlanders steeds vaker de BBQ aansteken en geven meer geld uit aan de gerechten en BBQ spullen.

De meeste Nederlanders barbecuen nu meer dan een paar jaar geleden. Bijna de helft (46%) zegt ‘veel vaker’ te barbecuen, een vijfde (20,9%) steekt de barbecue ‘iets vaker’ aan dan voorheen. Een ruime meerderheid geeft tegenwoordig ook meer uit aan barbecue-ingrediënten dan drie jaar geleden. Dat blijkt uit het onderzoek dat barbecuemagazine Fire&Food recent hield onder bijna 1.500 bbq-liefhebbers. In de nieuwste Fire&Food zijn meer onderzoeksresultaten te vinden.

BBQ seizoen steeds langer

We barbecuen vaker en doen dat vrijwel het hele jaar door. Verreweg de meeste deelnemers aan het onderzoek koken in alle seizoenen wel eens buiten. Iets minder dan een kwart (21,2%) laat de
barbecue in de winter ongemoeid, ongeveer de helft daarvan (11,2%) barbecuet ook in de herfst niet. Er zijn verschillende goede aanleidingen om te gaan barbecuen. Deelnemers noemen het weekend (39%), mooi weer (41,1%), gasten komen (45,1%) en een speciaal bbq-recept (46,1%). Maar het overgrote deel (70,8%) zegt geen aanleiding nodig te hebben om te gaan barbecuen.

Kamado inmiddels het populairst

Zes van de tien bbq’ers geven nu meer uit dan 3 jaar geleden aan barbecuespullen, ook als de inflatie daarin wordt meegerekend. 60% zegt dat ze tegenwoordig eerder kiezen voor betere kwaliteit  ingrediënten en vaker inkopen doen bij versspecialisten (slager, groenteboer, viswinkel) dan bij de supermarkt. 29,5% zegt ongeveer evenveel uit te geven als drie jaar geleden (afgezien van de prijsstijgingen).

Duurdere BBQ’s

Ook op ‘hardware’ wordt niet beknibbeld. Een derde (33,1%) zegt dat de waarde van de barbecue(s) die ze bezitten tussen de €500 en €1.500 ligt. 42,3% meldt dat de waarde van het bbq-arsenaal meer dan €1.500 is. De kamado blijkt tegenwoordig het populairst: 64,1% heeft (ook) zo’n keramische barbecue. 43,9% heeft een traditionele houtskoolbarbecue (kettlebarbecue), 23,2% een gasbarbecue, 6,8% een pelletbarbecue en 3,9% een elektrische barbecue. Bijna een tiende (9,8%) meldt ook nog een pizzaoven te hebben.

Over het onderzoek van Fire&Food

Barbecuemagazine Fire&Food heeft in april en mei 2023 een onderzoek gehouden onder barbecueliefhebbers naar hun barbecuevoorkeuren en -gedrag. In totaal hebben 1.361 mensen
deelgenomen aan het onderzoek. In de nieuwste editie van Fire&Food wordt verder aandacht besteed aan het onderzoek.

Deel dit bericht

  • Nog geen opmerkingen.
  • Voeg een reactie toe