Site logo

Koken met bier: tips en ideeën 

Koken met bier
In dit artikel geven we enkele tips om met goedkoop bier de lekkerste gerechten op tafel te zetten. Niet alleen lekker voor de echte bierliefhebber!

Koken met bier: tips en ideeën

Bier is een heerlijk veelzijdig drankje. Je kunt eindeloos combineren met verschillende smaken en merken. Voor de meeste bierliefhebbers is de bier zelf al een ware traktatie, maar wist je dat je hier nog veel meer mee kan dan alleen drinken? Zo wordt er ook steeds vaker mee gekookt. En nee, dat hoeft echt niet zo ingewikkeld te zijn als het misschien klinkt. In dit artikel geven we enkele tips om met goedkoop bier de lekkerste gerechten op tafel te zetten.

Hoe kies je het juiste bier?

Allereerst is het natuurlijk belangrijk om het juiste bier te kiezen. Dat kan best even lastig zijn. Bier is immers in alle soorten en maten verkrijgbaar. Kijk maar eens in de supermarkt. Het aanbod zal je hier al overweldigen, laat staan als je echt alle verschillende biersoorten bij elkaar zou zetten. Maar hoe maak je dan een geschikte keuze?

Het is vooral belangrijk om op de overeenkomsten tussen het bier en het gerecht te letten. Weet je dus al wat je gaat koken? Hoe zou je dit gerecht dan omschrijven? Spreek je van echte winterse kost? Of juist een verfrissend zomers gerecht? Gebruik je heftige kruiden en specerijen? Of is het juist een heel zoet gerecht?

Kies vervolgens voor een bier dat ook aan deze kenmerken voldoet. Heb je bijvoorbeeld een krachtig stoofgerecht klaargemaakt? Dan kies je voor een warme toets met donker abdijbier. Een visgerecht is juist meer gebaat bij een zurige en frisse touch. Dan is een witbiertje weer meer geschikt. Als je dus al weet welk gerecht je gaat bereiden, is het een stuk eenvoudiger om een biersoort te kiezen die hierbij past. Twijfel je? Vraag dan om advies in de winkel. Geef aan naar welk smaakprofiel je op zoek bent, zodat zij een bier kunnen tonen die hierop aansluit.

Geleidelijk toevoegen

Het is belangrijk dat je tijdens het koken niet overdrijft met het toevoegen van het bier. Gooi bijvoorbeeld niet direct een heel blikje in een stoofgerecht. Misschien heb je uiteindelijk wel een heel blik nodig, maar het is belangrijk om dit geleidelijk toe te voegen. Als je ineens veel te veel bier toevoegt, dan kan het gerecht een hele bittere nasmaak krijgen. Daarom is het verstandig om telkens een klein beetje toe te voegen en vervolgens goed te proeven. Je kunt suiker, fruit en room toevoegen om de smaak weer in balans te brengen. Het is belangrijk dat de bier iets toevoegt, maar het is niet de bedoeling dat het gerecht volledig naar bier smaakt.

Het leuke van koken met bier is dat het vooral een kwestie van experimenteren is. Je voegt telkens dingen toe om het juiste smaakprofiel te creëren. Dit doe je met fruit, volle melkproducten zoals room, maar ook zoete groenten zoals wortels. Het is echt een kwestie van experimenteren en veel proeven. Dat maakt koken met bier heel uitdagend.

Houd er rekening mee dat de smaak van de bier sterker wordt naarmate hij langer inkookt. Maak je dus een stoofgerecht dat de hele dag op moet staan? Voeg het bier dan op een later moment toe of kies voor een minder sterke bier, zodat de smaak straks niet te overheersend is.

Deel dit bericht

  • Nog geen opmerkingen.
  • Voeg een reactie toe