Site logo

Duurzaam uit eten? 3 tips voor een milieuvriendelijk restaurant

Duurzaam Uit Eten
Consumenten kijken steeds meer naar de ecologische footprint van een restaurant. Hier enkele tips voor restaurants om milieubewust te werken.

Duurzaam uit eten? 3 tips om ervoor te zorgen dat jouw restaurant milieuvriendelijk is

Consumenten kijken steeds meer naar de ecologische footprint van een restaurant. Hier enkele tips voor restaurants om milieubewust te werken.

De Nederlandse consument gaat graag uit eten. Vooral Nederlanders tot 36 jaar houden ervan om lekker buiten de deur te eten. Volgens onderzoek van FoodService Instituut Nederland eet 30% van die groep gemiddeld 1 keer per week buiten de deur. Dat is goed nieuws voor ondernemers die een restaurant hebben.

Echter, als restauranteigenaar kun je niet achteruit leunen en de klanten op je af laten komen. Om ervoor te zorgen dat je klanten krijgt en behoudt is het zaak dat je jouw onderneming goed afstemt op de huidige trends en ontwikkelingen. Zo is het eetpatroon van de Nederlander de afgelopen jaren verandert. Het aantal vegetariërs dat Nederland telt blijft jaarlijks stijgen. Dat is iets om rekening mee te houden. Naast veranderingen in ons eetpatroon kijken we ook anders naar restaurants. Consumenten kijken steeds meer naar de ecologische footprint van een restaurant. Ook dat is iets waar je als restauranteigenaar rekening mee moet houden. In dit artikel bieden we je een aantal tips waarmee jij groener kunt ondernemen.

Creëer een diverse en gebalanceerde menukaart

Om een zo breed mogelijk publiek aan te trekken is het zaak dat je een zo divers en gebalanceerd mogelijke menukaart hebt. Enkel vlees en vis op de kaart is niet meer van deze tijd. Het is belangrijk dat je ook voldoende vegetarische en veganistische opties biedt aan je klanten. Wat je tegenwoordig ook vaak ziet is dat restaurants slechts 1 of 2 vegetarische of veganistische opties op de kaart hebben. Dit geeft je als klant een beetje het gevoel dat ze een paar opties hebben, puur omdat het moet. Het is daarom belangrijk dat je een goede balans hebt op de kaart. Geef evenveel vegetarische en veganistische opties als dat je vlees- en visgerechten hebt. Zo geef je aan dat je vegetarische en veganistische klanten serieus neemt.

Verpak en bezorg je gerechten op een groene manier

Als restauranteigenaar is de kans groot dat je gerechten bezorgd of dat klanten je gerechten kunnen afhalen. Wanneer iemand een vegetarisch of veganistisch gerecht besteld is de kans groot dat zij duurzaamheid belangrijk vinden. Indien je dit gerecht verpakt in een plastic verpakking en komt brengen in een benzine auto, dan loop je het risico dat zij dit niet kunnen waarderen. Zodoende kun je klanten kwijtraken. Het is juist zaak om klanten aan je restaurant te binden. Om hiervoor te zorgen dien je eerst je gerechten op een milieuvriendelijke manier te verpakken. Verpak je gerechten in papieren verpakkingen en bezorg deze vervolgens in kartonnen tasjes. Deze materiaalsoort is 100% biologisch afbreekbaar en is een stuk milieuvriendelijker dan plastic. Bezorg deze vervolgens op een elektrische fiets of scooter. Als de klant erg dichtbij woont kun je er zelfs voor kiezen om je gerecht te bezorgen op de normale fiets.

Richt je restaurant milieuvriendelijk in

Wanneer bezoekers in je restaurant komen moet je restaurant duurzaamheid uitstralen. Je kunt dit op verschillende manieren aanpakken. Zo kun je ervoor kiezen om je restaurant volledig tweedehands in te richten. Kies voor meubilair van de lokale kringloopwinkel en kijk of je het apparatuur ergens tweedehands op de kop kan tikken. Op deze manier laat je aan je klanten zien dat je het milieu een warm hart toedraagt. Ook kun je ervoor kiezen om je restaurant in te richten met apparatuur dat zeer energiezuinig is. Als kers op de taart kun je ervoor zorgen dat er genoeg groen te vinden is in je restaurant. Dit is niet direct goed voor het milieu, maar het oogt wel duurzaam.

Deel dit bericht

  • Nog geen opmerkingen.
  • Voeg een reactie toe