Maximaal aantal gasten in groepen
1-10, 10-20
Bezoek Wijngaard De Koen in Zuid Scharwoude, geopend op vrijdag en zaterdag van 10.00-17.00 uur voor een rondleiding, high wine of wijnproeverij.
Dicht bij de kust van Noord-Holland ligt het voormalige Rijk der Duizenden Eilanden. Dit gebied bestond uit duizenden eilanden, die waren ontstaan door het jaren achtereen opbaggeren van de eilanden. De bagger diende als mest en zo ontstond een belangrijk tuinbouwgebied. Dicht achter de huizen op de Langedijk lag een eiland, wat hoger was dan de omringende eilanden. Dit eiland had de naam De Koen.
Na de ruilverkaveling in de zeventiger jaren van de vorige eeuw zijn de eilandjes omgevormd tot een modern landbouwgebied. Maar op de plaats waar vroeger De Koen lag en waar jarenlang kool is geteeld, groeien nu de mooiste en lekkerste druiven.
De wijngaard van de Koen heeft uitsluitend druivenrassen, die resistent zijn voor meeldauw. Hierdoor wordt er weinig gespoten en alleen met de modernste middelen. Op deze wijze wordt er natuurlijk duurzaam gewerkt.
De wijnen van de Koen worden allemaal op het wijndomein gemaakt. De druiven worden handmatig geoogst en daarna zo snel mogelijk verwerkt. De rode wijnen worden meestal direct op de gist gezet terwijl de most voor de witte wijnen snel wordt gekoeld en afhankelijk van de kwaliteit van het fruit op de schillen blijft staan voor de persing.
Wijndomein de Koen biedt samen met Some of Lynn wijnpakketten aan. De diverse pakketten zijn te vinden in de webshop van Some of Lynn. Wijnpakket bestellen klik hier.
Begonnen als hobby, is de Koen uitgegroeid tot een Wijngaard van 2 hectare waar het merendeel van de werkzaamheden nog handmatig wordt uitgevoerd.
Guja en Pieter de Boer hebben de wijngaard in 2003 gesticht. Het werk wordt nu niet meer alleen door Pieter gedaan, want zodra er wat met machines moet worden gedaan springt zoon Govert bij en in de drukke tijden komen broer Marius en andere kennissen helpen.
Stan Beurskens is onze adviseur. Deze oenoloog (wijnkenner) adviseert bij de teelt van de druiven en het maken van de beste wijnen.
De druivenstokken zijn van rassen, die minder gevoelig zijn voor schimmels en andere ziekten. Hierdoor hoeft minder gespoten te worden. De aangeplante rassen zijn ook vroeg rijp, waardoor de kans op slechte weersomstandigheden tijdens de oogst wat kleiner is. De rassen zijn; Solaris, Rondo, Marechal Foch, Cabernet Cortis, Phoenix, Souvigner Gris en Muscaris.
De druiven worden zo gesnoeid, dat er een gelijkmatig gewas kan ontstaan. De rijen staan in de Noord-Zuid richting om aan beide zijden zonlicht te krijgen. Het moment van de oogst hangt af van de hoeveelheid suiker en zuur in het sap. Als deze voldoende is wordt met de hand geoogst in schone kratten.
Na de oogst gaan de druiven naar de verwerking ruimte. Hier worden de druiven eerst ontdaan van de steeltjes en vervolgens geperst of in vaten opgeslagen voor de eerste gisting. De witte wijn wordt meestal direct geperst en gaat dan in vaten voor de vergisting.
De rode wijn staat eerst weken op de schillen, waarna de pulp wordt geperst. De gisting duurt afhankelijk van temperatuur en soort twee tot vier weken. Na de gisting wordt de wijn over geheveld om de droesem uit de wijn te verwijderen. De witte wijn kan na ongeveer 8 maanden worden gebotteld en de rode wijn na 10 maanden.
1-10, 10-20
Maandag
Alleen op afspraak
Dinsdag
Alleen op afspraak
Woensdag
Alleen op afspraak
Donderdag
Alleen op afspraak
Vrijdag
10:00 - 17:00
Zaterdag
10:00 - 17:00
Zondag
Alleen op afspraak
26/04/2024 21:31 lokale tijd
Vrijdag en zaterdag geopend, andere dagen op afspraak
Ja
Rondleiding
Parkeren - gratis
Wijngaard - Wijndomein de Koen Zuid Scharwoude
Wijngaard De Koen, Westelijke Randweg, Zuid-Scharwoude, Nederland
Wijngaard De Koen, Westelijke Randweg, Zuid-Scharwoude, Nederland
Wijngaard De Koen, Westelijke Randweg, Zuid-Scharwoude, Nederland
Voeg een review toe