Locatie naam
Restaurant De Ysbreeker in Amsterdam
Restaurant De Ysbreeker in Amsterdam
De Ysbreeker is een café-restaurant aan de Weesperzijde 23 in Amsterdam-Oost. De naam is ontleend aan de ijsbreker die er van 1702 tot rond 1860 voor de deur lag om het water van de Amstel in vorstperioden ijsvrij te houden. In de zomer een heerlijk terras aan de Amstel
Er kan veel in De Ysbreeker. De dag starten met een verse koffie uit onze espressobar. Genieten van gerechten op basis van dagverse producten. Werken via onze snelle wifi-verbinding. Borrelen op ons grote terras aan de Amsterdamse Amstel. We verwelkomen u graag!
Van de vroege middag tot laat in de avond is De Ysbreeker een plek om een overheerlijke burger te eten of te genieten van verse oesters!
Keuken
Met chef-kok Goran Lukovic en souschefs Niels Raymann en Yan Chan heeft het restaurant van De Ysbreeker drie fijnproevers aangetrokken met een duidelijke milieubewuste mening over eten. Mannen van kaliber die hun sporen in de Amsterdamse horeca hebben verdiend. Met de oude Ysbreeker in het achterhoofd presenteren de koks en de uitgebreide keukenbrigade een verfijnde landkeuken met veel lokale recepten.
Gerechten
De keuken van Goran Lukovic staat garant voor een klassieke Franse basis gecombineerd met eigentijdse bereidingswijzen die je doen verrassen. Zoals rugfilet van Schots Balmoral hert, met topinamboer, in de oven gegaarde spitskool en Pommes Anna. Of gerookte Noorse zalm, gemarineerd in Red bull, rode biet en wodka, met een mousse van mierikswortel en geïnfuseerde komkommer. Uiteraard ontbreken ook de echte klassiekers niet, zoals steak tartare, moules frites, choucroute royale en een Plateau du chef.
Goed leven
Goran Lukovic werkt met topleveranciers, die belang hechten aan duurzaamheid en ecologisch verantwoorde producten. De keuken brengt dan ook alleen vlees op tafel van dieren die een goed leven hebben gehad. Dat vlees is beter dooraderd en heeft meer smaak en malsheid. Daarnaast komt er alleen vis met het MSC/ASC keurmerk op de borden, wat garant staat voor duurzame visserij. Onze seizoensgroenten groeiden in de volle grond en dus niet in de kas. Lekkerder, omdat ze de tijd kregen om te rijpen. De Ysbreeker kiest met zorg voor verantwoorde, eerlijke en dagverse producten. En dat merk je aan alles.
Geschiedenis De Ysbreeker
Rijke geschiedenis Sinds 1702. Dat jaartal prijkt trots op onze hoge ramen aan de voorzijde. Het Café-Restaurant is vernoemd naar de ijsbreker die er van 1702 tot 1860 voor de deur lag; s winters baande deze zich een weg door het ijs van de Amstel naar De Vecht en zorgde hiermee voor vers water. De Ysbreeker was in die tijd een herberg en tapperij.
Vooraanstaand
Aan het begin van de 20ste eeuw veroverde De Ysbreeker een vooraanstaande plaats in het Amsterdamse artistieke en politieke leven. Het was het centrum van de Sturm und Drang beweging en een ontmoetingsplek voor gezichtsbepalende figuren van de SDAP. Uit die tijd stamt ook de spelling van De Ysbreeker.
Niet lang daarna ontpopte De Ysbreeker zich als één van de belangrijkste biljartcentra van Nederland. Het introduceerde het zogenaamde Wilhelmina-biljart, een bijzonder zwaar en precies uitgevoerd biljart met een extra vijfde poot. Het Wilhelminabiljart in de huidige Ysbreeker is stille getuige van deze tijd en speciaal aangekocht.
Na de oorlog
De tweede wereldoorlog liet zijn sporen na, zeker gezien een groot deel van de gasten Joods was. Tijdens en na de oorlog volgde een periode van leegstand. Jan Wolff en zijn toenmalige vrouw, balletdanseres Maureen Kramer, huurden vanaf 1979 De Ysbreeker. Met de hulp van vrienden verrees een centrum voor eigentijdse muziek, een koffiebar en een balletstudio. Er werden ook vele radio- en televisieprogrammas uitgezonden vanuit De Ysbreeker waaronder de beroemde talkshow Hier is Adriaan van Dis.
Verbouwing
Zoon Andreas Wolff verbouwde De Ysbreeker in 2010 en doet de rijke geschiedenis eer aan. De bogen en prachtige vloer zijn bewaard. De rijke historie is bovendien benadrukt met grote glas in lood ramen en een bijzonder Wilhelmina-biljart uit het begin van de 20ste eeuw. De verbouwing heeft het café vele malen groter gemaakt en toch intiem gehouden.
De veelzijdige geschiedenis van de Ysbreeker heeft geïnspireerd tot een eigenwijze aanpak. Want De Ysbreeker van nu laat zich niet in een hokje stoppen. Het is tegelijkertijd koffie- en theehuis, lunchroom, kroeg, loungeplek, spelletjescafe én restaurant.
Maandag
08:00 - 01:00
Dinsdag
08:00 - 01:00
Woensdag
08:00 - 01:00
Donderdag
08:00 - 01:00
Vrijdag
08:00 - 01:00
Zaterdag
08:00 - 02:00
Zondag
08:00 - 02:00
03/06/2023 13:05 lokale tijd
Restaurant De Ysbreeker in Amsterdam
Voeg een review toe