Site logo

Restaurant Smink geeft Wolvega Allure

Restaurant Smink Wolvega Friesland
Jan Smink is met zijn restaurant Smink verhuisd van de Steenwijkerweg naar het prachtige Huize Lindenoord op de van Harenstraat in het Friese Wolvega. Met liefde voor dit monumentale pand is er de afgelopen maanden verbouwd en zijn er tot half maart exclusieve proeflunches- en diners. De officiële opening is op 12 maart 2025.

Bijna klaar!

In mei 2024 kreeg sterrenchef Jan Smink de sleutel van Huize Lindenoord in Wolvega – een Rijksmonument uit de 17e eeuw – en er is enorm hard gewerkt om dit statige pand om te toveren tot één van de mooiste restaurants in Friesland.

Zo werd er ruim 7 weken werd er aan de plafonds gewerkt om deze in oude staat te
herstellen. De gordijnen in het restaurant hingen nog maar 2 dagen en de (heerlijke) stoelen – van eigen merk voorzien – waren ’s morgens pas uitgepakt. Het resultaat een luxe restaurant waar alles rust en harmonie uitstraalt.

 

"Koken met deze passie is pure arbeid.

Het is de precisie van een mes, de hitte van de kachel, de finesse van een perfecte saus. Elke dag opnieuw.
Maar het is ook creativiteit. Een spel van smaken, structuren en presentatie, waarin de kleinste details het verschil maken. Het juiste krokantje, een druppel olie op exact de goede plek, een balans die klopt tot in de perfectie.
Dit is geen routine. Dit is passie op een bord."
Jan smink - Restaurant Smink Wolvega Friesland
Jan Smink
Restaurant Smink Wolvega
Restaurant smink wolvega friesland jan smink

Exclusieve proeflunches- en  diners

Vanaf eind januari tot half maart zijn er proeflunches- en diners in Restaurant Smink want de verbouwing is nog niet helemaal klaar. Bijzonder Uit Eten mocht proef eten op 20 februari in dit bijzondere pand.

De binnenkomst via het statige bordes brengt je direct in de sfeer van Smink. Licht – modern en toch heel warm. De entree met hoge plafonds is indrukwekkend – de mooie hoge glazen deur leidt je direct naar het restaurant waar de oohs en aahs klonken in ons gezelschap.

Met de net gearriveerde gordijnen, schitterend gerestaureerde verlaagde plafonds is de akoestiek perfect. Wanneer je goed kijkt is er overal met zorg over nagedacht – ieder ornament aan muren en plafonds nieuw aangebracht en de stoelen voorzien van het eigen Smink merk.

Restaurant Smink Wolvega Friesland

5-gangen verrassings diner

Van de amuses (oa Piment met Oude kaas en Augurk, Pompoen met Quinoa en Curry) via de tartaar van zeebaars en rogvleugel met kaviaar en Aardpeer met zolderspek, kaviaar en sambai tot aan het dessert was het genieten van de verrassende combinaties en gedurfde gerechten. Zeker ook uniek was de skrei met langoustine en zuurkool. Dit alles in combinatie met de attente en zeer vriendelijke bediening maakte het bezoek aan Smink tot een onvergetelijke avond.

De laatste loodjes

Tot aan de opening 12 maart wordt de private dining ruimte op de begane grond nog afgemaakt (een sfeervolle kleine ruimte voor private dining) en de zolder wordt omgetoverd tot een exclusive ruimte. Ook in de kelder wordt nog druk gewerkt – alles met behoud van de unieke elementen die aanwezig zijn of met zorg opnieuw worden aangebracht.

Reserveren kan via de website van Smink – op dit moment kan er tot mei 2025 geboekt worden.

 

Restaurant smink wolvega friesland jan smink

Michelin over Smink

Jan Smink is een trotse boerenzoon en een fiere Fries. Hij voelt zich helemaal thuis in het charmante Wolvega, waar hij een voormalig bankkantoor een zwarte look heeft aangemeten en voor gezelligheid zorgt door het gebruik van natuurlijke materialen. Noem hem gerust een charismatische chef die durft. Zijn keuken is weldoordacht, uitdagend en prikkelend. Dankzij een uitstekende technische bagage speelt hij gezwind met texturen, temperaturen en smaken.
Neem nu een van zijn signatuurgerechten rond aardpeer. Fijne sneetjes gestoomde topinamboer worden in laagjes geplaatst op een puree van de groente die vermengd is met gerookte paling om punch en diepgang te geven. Daarop komt krokant spek, een lepeltje kaviaar en ook nog een mousserende saus op basis van een aromatische olie. Dit is Jan Smink ten voeten uit: creatief, out of the box maar daarom niet complex. De manier waarop hij tomaat in verschillende bereidingen inzet om yellowtail te versterken met umamismaken, toont zijn persoonlijke kookstijl aan. Deze chef gaat nog hoge ogen gooien.

Michelin: 1 ster sinds 2023

Gault Millau over Smink

Jan Smink is een vakman pur sang die zijn klassieke bereidingen als geen ander onder controle heeft. Hij beheerst de kunst om gerechten met kleine smaakdetails volledig te finetunen. De smaakbalansen op zijn borden zijn ongeëvenaard en dat ervaren ook zijn gasten. Lunch of diner, de zaak zit meestal vol. Zijn restaurant werd ’te klein’, Smink verhuist naar verwachting in mei 2025 naar het monumentale Huize Lindenoord in Wolvega. Hij kan alle ambitie en groei daar zonder twijfel een plaats geven. Jan Smink is immers een zeer getalenteerd ‘smaak-componist’. Dat bewees hij ook dit jaar al direct bij de amuses, waaronder een tarteletje met schorseneren, zwarte knoflook en gezouten citroen met prima gedetailleerde balans. Ook tartaar van Friese wagyu uit Akkrum is knap aangemaakt en ingepakt in shisoblad met daarop wat gepofte rijst. Voorgerecht is een terrine van laagjes gepofte knolselderij met Spaanse ham en krokantjes van zuurdesem met een donkere dressing van gebruinde boter en sambai azijn. Ook in een compositie van schol met bloemkool en kreeft met manzanilla sherry en abrikoos toont hij zijn zin voor evenwichtige smaakverweving.

Gault Millau: 16.5/20

Deel dit bericht

  • Nog geen opmerkingen.
  • Voeg een reactie toe