Prijsklasse
€€€
In Restaurant Ode in Dokkum proef je Nieuwe Friese Keuken / Dutch Cuisine - chef Liudger van der Meer kookt vanuit het hart van het restaurant.
Neem plaats aan het podium van onze passie. Niet eerder zat je zo dicht op waar het allemaal gebeurt. In Ode zie je van heel dichtbij hoe chef Liudger van der Meer en zijn brigade de smaakvolste gerechten als gastronomische topstukken voor jou bereiden. Aanschouw, proef en ervaar de Nieuwe Friese Keuken. Geïnspireerd op de filosofie van Dutch Cuisine brengen wij een ode aan de unieke smaken die Friesland rijk is.
Eten bij Ode is een ervaring die het doorvertellen waard is. Het indrukwekkende pand dat historie ademt en op eigentijdse wijze is ingericht door interieurarchitect Jeroen Overmars, nodigt uit tot genieten. Niets hier is zomaar voor de show: we hebben een verhaal te vertellen. We koken om te verrassen, maar wel met het oog op een gevuld bord voor de volgende generatie. Seizoensgebonden, zonder verspilling.
En dat alles in de kenmerkende ongedwongen sfeer van Friese gastvrijheid: wolkom, neem plaats.
€€€
American Express, Contant, Op rekening, Pin, Visa
Eigen restaurant bon
Rolstoel toegankelijk, Rolstoelvriendelijk toilet, Rolstoelvriendelijke tafel, Restaurant drempelvrij
1-10, 10-20, 20-30, 30-50, 50-75
Maandag
N/A
Dinsdag
N/A
Woensdag
17:00 - 22:00
Donderdag
17:00 - 22:00
Vrijdag
17:00 - 22:00
Zaterdag
17:00 - 22:00
Zondag
N/A
06/10/2024 03:42 lokale tijd
Ja
Biologisch, Glutenvrij, Lactosevrij, Notenallergie, Suikervrij, Veganistisch, Vegetarisch
Private Dining, Bedrijfsfeest, Feest, Receptie, Kinderen, Trouwen - Bruiloft, Exclusief af te huren, Vergadering, Zakenlunch
Dutch Cuisine, Gault&Millau
Bar - Bar gedeelte, Gratis Wifi, Parkeren - betaald
Restaurant Dokkum - Ode proef de Nieuwe Friese Keuken
Restaurant Ode Dokkum, Markt 38, Dokkum, Nederland
Restaurant Ode Dokkum, Markt 38, Dokkum, Nederland
Restaurant Ode Dokkum, Markt 38, Dokkum, Nederland
Bedenker Geert-Jan Vaartjes wil in Ode het culinair talent en vakmanschap van Friesland laten zien, zowel in de keuken als in de bediening. “In Friesland zijn we doorgaans best wel nuchter, maar we kunnen echt trots zijn op wat hier gebeurt. Onze provincie is eerder dit jaar door Booking.com uitgeroepen tot één van de tien meest gastvrije regio’s. Bovendien valt er hier culinair vreselijk veel te genieten. Naast een eigen taal, vlag en volkslied is de Friese keuken ook iets om absoluut trots op te zijn. In Ode schreeuwen we dit van de daken, niet letterlijk, maar wel op het bord.”
Bij Ode staat de Nieuwe Friese Keuken centraal, de Friese vertaling van de principes van Dutch Cuisine. Chef Liudger van der Meer bedenkt de meest smaakvolle gerechten met ingrediënten uit de regio zoals rode bieten, daslook, vlierbes, paling en zelfs kwal van het Wad. Vaartjes: “De technieken die Liudger erop toepast, maken het heel bijzonder. Met fermentatie verlengt hij de seizoenen en gaat er niets verloren. Hij toont lef in zijn combinaties en dat past bij Ode. We willen verrassen maar ook een verhaal vertellen.”
Die verhalen zijn er volop. Zo zit er bijvoorbeeld een Garum (vissaus) van ganzen uit de regio in het menu. Vaartjes licht toe: “Het grote aantal ganzen in onze provincie is een flink probleem. Ze veroorzaken jaarlijks miljoenen aan landbouwschade. Ter bestrijding mag een deel van de populatie worden afgeschoten. Die dieren worden vrijwel allemaal vernietigd, omdat er geen doel voor is.” Van der Meer vult aan: “Veel chefs zeggen dat gans taai is. Dat is voor ons juist een motivatie om er iets echt lekkers van te maken. Met deze vissaus is dat gelukt. Zo zetten we letterlijk een Fries probleem op de kaart.”
Van der Meer en zijn brigade zullen vanuit het hart van het restaurant de keuken runnen, waardoor een unieke verbinding tussen gast en chef ontstaat, een essentiële pijler voor Ode.
Ode is gevestigd in het 19e-eeuwse beursgebouw aan de markt in Dokkum, dat in de afgelopen anderhalf jaar grondig is verbouwd en is ingericht door de landelijk bekende interieurarchitect Jeroen Overmars. Het restaurant is vanaf deze week geopend, van woensdag tot en met zaterdag.
Voeg een review toe