De horeca was één van de zwaarst getroffen bedrijfstakken tijdens de lockdowns waardoor veel banen verloren gingen. Alleen al in 2020 tijdens de eerste lockdowns halveerden de vacatures in de horeca. Medewerkers en werkzoekenden zochten hun heil in andere bedrijfstakken zoals de (beter betalende) GGD. Vakbond FNV schatte dat ca 90.000 horeca medewerkers in een andere sector zijn gaan werken.
De gevolgen hiervan zullen vanaf volgende week zichtbaar worden. Restaurants gesloten op dagen dat ze normaal open zijn, nieuw personeel dat nog niet is ingewerkt en restaurants (bij wie het water aan de lippen staat) gaan toch open met te weinig personeel.
Als enorme liefhebber van de horeca vragen we dus: EVEN GEDULD AUB
Denk even na voor je een review schrijft!
Even geduld aub
Uit eten in uw favoriete restaurant kan wellicht niet op alle normale openingsdagen. Sommige restaurants sluiten een dag extra om de roosters rond te krijgen. En zijn ze toch open – heb dan even wat geduld en respect wanneer het niet zo soepel loopt (omdat medewerkers nog ingewerkt moeten worden) of wanneer u wat langer op uw drankje moet wachten (omdat er gewoonweg even niet genoeg medewerkers zijn).
Horeca wordt duurder
De lonen in de horeca moeten omhoog – daar is iedereen het mee eens, totdat iemand wat meer moet betalen voor een hapje en een drankje. Dan zijn “de rapen” gaar op review sites.
Ons motto: Je hoeft niet uit eten – je kunt vooraf de website bekijken incl prijzen en menu. Dus denk even na wanneer u uw volgende review schrijft!
Ja, maar de horeca heeft toch steun gehad?
Sommigen denken dat de horeca meer dan voldoende steun heeft gehad maar beseffen niet dat:
- TLV steun voor vaste lasten (huur, energie etc) was 85% nu 100% bij 100% omzet derving
- NOW steun voor lonen van medewerkers maximaal 85% bij 100% omzetverlies
- Geen enkele vergoeding voor de horeca ondernemer zelf
- Geen vergoeding voor voorraden die weggegooid zijn bij plotselinge lockdown
- Omzet derving werd slechts voor 80% en later 90% vergoed
- Restaurants gestart na januari 2020 kregen NIETS
15 % van de loonkosten, niet-vergoede vaste lasten en het eigen inkomen zijn niet vergoed voor restaurateurs
Ingezonden brief van Hans Singelenberg
Hans Singelenberg is regiomanager bij de Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Hij schreef in november 2021 in een facebook post een verhelderende ingezonden brief met de titel: Maar de horecaondernemer krijgt toch steun? Zeker de moeite waard om te lezen! Zodat u vanaf volgende week met iets meer begrip weer gaat genieten van de horeca!
Horeca trekt alles uit de kast om nieuw personeel te werven
Facebook, job sites, linkedin en websites staan gevuld met duizenden vacatures. Soms heel opvallend zoals deze Amsterdamse Bar die na sluitingstijd een een sollicitatie feest organiseert.
Recreatiebar Chez Miné uit Amsterdam West zet zaterdagavond 12 februari na de beperkende sluitingstijd van 22.00 uur de deuren open om nieuw personeel te werven. Als de versoepelingen straks komen, wordt het huidige personeelstekort in de horeca een heel groot probleem. De bar wil daarom met deze actie op een ludieke manier personeel werven. Tijdens Het Grote Sollicitatie feest worden geïnteresseerde bijverdieners niet alleen getest op hun vermogen om een biertje of een mop te tappen maar ook hun mate van gezelligheid getest aan de hand van verschillende spelletjes en sociale vaardigheden.
De ondernemers van Chéz Miné verwachten dat de aangekondigde versoepelingen voor een grote toestroom aan horecaliefhebbers zal zorgen. “Na het vele op- en afschalen door de lockdowns en beperkingen hebben we helaas ook afscheid moeten nemen van een gedeelte van het personeel terwijl er al een personeelstekort was in onze branche”, vertelt Bob Jongejans (36), eigenaar van het etablissement.
“Veel digitale bedrijven bieden bijverdieners meer salaris dan in de horeca. Maar daar kijk je wel de hele dag tegen een scherm aan en dat hebben veel jongeren de afgelopen twee jaar ook al gedaan. In de horeca krijg je weer sociaal contact. We zijn goed in sfeer beleven, vrienden en herinneringen maken. Daarvoor kom je in de horeca werken. We roepen mensen dus vooral op om te komen aanstaande xaterdag!”, aldus Joost Aartsen (32). Met deze actie willen de ondernemers laten zien dat in de horeca werken een mooie keuze is na een lange tijd van sociale beperkingen.
Chez Miné – Wijnbar
Bos en Lommerplantsoen 1
Amsterdam
Open Woe t/m zon 12:00 t/m 22:00
Voeg een reactie toe