Site logo

De Librije in Zwolle weer op 1 in de Lekker500 – 2022

Lekker500 editie 2020
De Librije in Zwolle van Jonnie Boer is terug op de eerste plaats van de Lekker500 - editie 2022. De Zwolse superchef die al ruim dertig jaar scoort met zijn restaurant De Librije, versloeg zijn collega’s met kwalificaties als ‘rotsvast’ en ‘vernieuwend’. Vandaag verschijnt de nieuwe Lekker500 - editie 2022!

Lekker500 – 2022 – de provincie regeert

Jonnie Boer is terug op de eerste plaats van de Lekker Top-100. De Zwolse superchef die al ruim dertig jaar scoort met zijn restaurant De Librije, versloeg zijn collega’s met kwalificaties als ‘rotsvast’ en ‘vernieuwend’. Op de tweede plaats landde een innoverende snelle stijger: Jan Sobecki van restaurant Tribeca in het Brabantse Heeze. Gevolgd door die andere superkok, Jannis Brevet van restaurant Inter Scaldes in het Zeeuwse Kruiningen. Drie van de vijf boegbeelden uit ‘de provincie’ aan de absolute top van de Nederlandse gastronomie.

De top 3

  1. Librije – Zwolle Overijssel – Chef Jonnie Boer
  2. Restaurant Tribeca Heeze Noord-Brabant – Chef Jan Sobecki
  3. Inter Scaldes Kruiningen Zeeland – Chef Jannis Brevet

Geen ranglijst in de lekker500 editie 2020

Door de corona pandemie werd de lekker500 editie voor 2021 in aangepaste vorm gepresenteerd. Het werd een ode aan de helden zonder de bekende ranking van restaurants. Alle restaurants uit de Lekker500 editie 2020 werden hierin vermeld. 30 Van de restaurants van uit de Lekker500 2020 waren (noodgedwongen) gestopt. Deze zijn toen aangevuld met restaurants die werden aanbevolen door restaurateurs, inspecteurs en lezers. Daarom tref je hieronder de ranking van 2020 en 2022 aan. Lekker500 heeft na de coronacrisis de draad weer opgepakt en stuurde haar rapporteurs en inspecteurs opnieuw door het uitdijende Nederlandse landschap van bistro tot sterrenzaak. Dat leverde als altijd een totaalscore van 500 goede tot zeer goede adressen op, waaronder 32 nieuwelingen. Plaats 4 op de Lekker500 editie 2020 was een ereplaats voor de Leest in Vaassen. Omdat Jacob Jan Boerma aangekondigd had zijn driesterrenzaak De Leest in Vaassen te gaan verkopen kreeg hij in deze editie een eretitel op plaats 4.

2020

2022

1Inter ScaldesKruiningen
2De LibrijeZwolle
3TribecaHeeze
4  
5De LindehofNuenen
6Ciel BleuAmsterdam
7SpectrumAmsterdam
8Pure CCadzand
9FG RestaurantRotterdam
10Da VinciMaasbracht
11JoeliaRotterdam
12De LindenhofGiethoorn
13FredRotterdam
14De BokkedoornsOverveen
15De Groene LantaarnStaphorst
16De LeufUbachsberg
17ParkheuvelRotterdam
18Restaurant Lucas RiveHoorn
19De Kromme WatergangHoofdplaat
20Restaurant 212Amsterdam
21CordialOss
22De TreeswijkhoeveWaalre
23L’AtelierGulpen
24Calla’sDen Haag
25KatseveerWilhelminadorp
26La RiveAmsterdam
27VermeerAmsterdam
28VinkelesAmsterdam
29’t NonnetjeHarderwijk
30BridgesAmsterdam
31Bord’EauAmsterdam
32De Vrienden van JacobSantpoort
33MeliefsteWolphaartsdijk
34Bij JefTexel Den Hoorn
35&moshikAmsterdam
36Beluga Loves YouMaastricht
37Le RestaurantAmsterdam
38SaberoRoermond
39De Heeren van HarinxmaBeetsterzwaag
40MerletSchoorl
41De VlindertuinZuid-Laren
42HFSLGBosch en Duin
43La TrinitéSluis
44Chateau St. GerlachValkenburg
45WollerichSint Oedenrode
46YamazatoAmsterdam
47Het KoetshuisBennekom
48De Gieser WildemanNoordeloos
49ValuasVenlo
50Het Roode KoperErmelo
51HMB RestaurantRotterdam
52Ron GastrobarAmsterdam
53De Kromme DisselHeelsum
54Aan de PoelAmstelveen
55The White RoomAmsterdam
56FG Food LabsRotterdam
57BoleniusAmsterdam
58De NederlandenVreeland a/d Vecht
59BasiliekHarderwijk
60AmaroneRotterdam
61PerceelCapelle a/d IJssel
62AubergineSteyl
63Kaatje bij de SluisBlokzijl
64’t LansinkHengelo
65PiloersemaborgDen Ham
66RijksAmsterdam
67BougainvilleAmsterdam
68Aan de ZwethSchipluiden
69O&OSint Willebrord
70LatourNoordwijk
71ApiciusBakkum
72La ProvenceDriebergen-Rijsenburg
73WolfslaarBreda
74NobleDen Bosch
75Brienen aan de MaasWell
76Mijn KeukenWouw
77Zout & CitroenOosterhout
78ZeezoutRotterdam
79Het HavenmantsjeHarlingen
80In den DoofpotLeiden
81Château NeercanneMaastricht
82De ZwaanEtten-Leur
83De LoohoeveSchoonloo
84VistaWillemstad
85ÉlevéLeeuwarden
86De BurgemeesterLinschoten
87LastageAmsterdam
88De EchoputHoog-Soeren
89OlivijnHaarlem
90De LimonadefabriekStreefkerk
91Plantage 87Oude Wetering
92De Swarte RuijterHolten
93De BoetUrk
94’t RaedthuysDuiven
95WaterproefScheveningen
96De Nieuwe WinkelNijmegen
97The MillènRotterdam
98De Steenen TafelArnhem
99ZarzoEindhoven
100MosAmsterdam
1De LibrijeZwolle
2TribecaHeeze
3Inter ScaldesKruiningen
4Brut 72 NIEUWReijmerstok
5Pure CCadzand
6De LindehofNuenen
7Restaurant 212Amsterdam
8SpectrumAmsterdam
9Ciel BleuAmsterdam
10FredRotterdam
11FG RestaurantRotterdam
12JoeliaRotterdam
13Da VinciMaasbracht
14De LindenhofGiethoorn
15Beluga Loves YouMaastricht
16FloreAmsterdam
17De Groene LantaarnStaphorst
18De TreeswijkhoeveWaalre
19De Kromme WatergangHoofdplaat
20SaberoRoermond
21Kasteel Heemstede NIEUWHouten
22De BokkedoornsOverveen
23De LeufUbachsberg
24ParkheuvelRotterdam
25Bij JefDen Hoorn
26De Nieuwe WinkelNijmegen
27’t NonnetjeHarderwijk
28KatseveerWilhelminadorp
29Aan de PoelAmstelveen
30MeliefsteWolphaarstdijk
31ZarzoEindhoven
32CordialOss
33MerletSchoorl
34L’AtelierGulpen
35Calla’sDen Haag
36VermeerAmsterdam
37VinkelesAmsterdam
38De Heeren van HarinxmaBeetsterzwaag
39BridgesAmsterdam
40De VlindertuinZuidlaren
41Le RestaurantAmsterdam
42Het Roode KoperErmelo
43FG Food LabsRotterdam
44VistaWillemstad
45De Gieser WildemanNoordeloos
46WollerichSint-Oederode
47ValuasVenlo
48HMB RestaurantRotterdam
49BoleniusAmsterdam
50YamazatoAmsterdam
51Het KoetshuisBennekom
52PerceelCapelle a/d IJssel
53De Kromme DisselHeelsum
54Aan de ZwethSchipluiden
55BougainvilleAmsterdam
56The White RoomAmsterdam
57’t LansinkHengelo
58De NederlandenVreeland
59BasiliekHarderwijk
60OlivijnHaarlem
61Smink NIEUWWolvega
62Eden NIEUWValkenswaard
63De Rozario NIEUWHelmond
64AmaroneRotterdam
65Vigor NIEUWVught
66De LoohoeveSchoonloo
67LatourNoordwijk
68PiloersemaborgDen Ham
69Onder de LindenAduard
70Rijks®Amsterdam
71AubergineSteyl
72Kaatje bij de SluisBlokzijl
73O&OSint Willebrord
74Alma NIEUWOisterwijk
75NobleDen Bosch
76La ProvenceDriebergen-Rijssenburg
77WolfslaarBreda
78’t HavenmantsjeHarlingen
79In den DoofpotLeiden
80Chateau NeercanneMaastricht
81Zout & CitroenOosterhout
82ZeezoutRotterdam
83Plantage 87Oude Wetering
84Mijn KeukenWouw
85Brienen aan de MaasWell
86LastageAmsterdam
87WaterproefScheveningen
88Nastrium NIEUWHelmond
89Joann NIEUWEnschede
90De Ertepeller NIEUWPapendrecht
91MOSAmsterdam
92De BurgemeesterLinschoten
93The MillènRotterdam
94De Steenen TafelArnhem
95’t RaedthuysDuiven
96Karel 5 NIEUWUtrecht
97Daalder NIEUWAmsterdam
98Lars NIEUWAmsterdam
99Amused Food & Wine NIEUWHardenberg
100De Harmonie 23 NIEUWRotterdam

Opvallende nieuwkomers

Hans van Wolde (hier rechts op de foto – Foto: Kyonne Leyser) van restaurant Brut 172 uit het Limburgse Reijmerstok maakt een spektaculaire entree in de Lekker50. Vanuit het niets naar plaats 4 op de ranglijst.

Ook betrekkelijk nieuw in die lijst zijn het Amsterdamse Restaurant 212 van Richard van Oostenbrugge en Thomas Groot, afkomstig uit voorheen Bord’eau in Hotel de l’Europe (op 7), en chef-kok Fred Mustert van restaurant Fred in Rotterdam (op 10).

Daarnaast zien we stijgingen voor de jonge chef Syrco Bakker van Pure C in Cadzand (naar 5) en Sidney Schutte van restaurant Spectrum in het Amsterdamse Waldorf Astoria Hotel (naar 8).

Brut 172 by Hans van Wolde Reijmerstok

Kleine verschillen in de ranglijst

Dat betekent stapjes terug voor Soenil Bahadoer van De Lindehof in Nuenen (naar 6) en (door een aanstaande ingrijpende verbouwing) Onno Kokmeijer en Arjan Speelman van het Amsterdamse restaurant Ciel Bleu (naar 9).

Naast kleine stijgingen voor de jonge chef Syrco Bakker van Pure C in Cadzand (naar 5) en Sidney Schutte van restaurant Spectrum in het Amsterdamse Waldorf Astoria Hotel (naar 8).

(Noodgedwongen) gestopt sinds 2020

  • &moshik Amsterdam (mei 2020 failliet)
  • Restaurant de Lees Vaassen (augustus 2021 verkocht)
  • Restaurant Bord’Eau in Hotel de L’Europe Amsterdam is veranderd naar Restaurant Flore
  • Restaurant La Rive in het Amstel Hotel in Amsterdam sloot in augustus 2020
  • Restaurant Lucas Rive Hoorn. Na het tragisch overlijden van Lucas Rive eind 2019 werd de zaak in 2021 verkocht aan Robin Blaauw (neef van Ron Blaauw) die het restaurant verder exploiteert onder de naam HAVN
  • De Limonadefabriek Streefkerk (2020 failliet)

Nieuw in de top 100

  • Brut 172 Reijmerstok
  • Restaurant Alma Oisterwijk
  • Amused Food & Wine Hardenberg
  • Restaurant Flore (Hotel de L’Europe Amsterdam)
  • Restaurant Joann Enschede
  • Karel V Utrecht
  • Kasteel Heemstede Houten
  • Restaurant Lars Amsterdam
  • Restaurant Nastrium Helmond
  • Restaurant Onder de Linden Aduard
  • Restaurant Smink Wolvega
  • Restaurant Vigor in Vught
  • Restaurant Daalder in Amsterdam
  • De Ertepeller Papendrecht
  • De Harmonie Rotterdam
  • Restaurant Smink Wolvega
  • Restaurant De Rozario Helmond
  • Restaurant Eden Valkenswaard
 

Verdwenen uit de top 100

  • Restaurant Apicius Bakkum
  • HFSLG – Restaurant de Hoefslag Bosch en Duin
  • Restaurant La Trinité in Sluis
  • Ron Gastrobar Amsterdam
  • De Swarte Ruijter Holten
  • De Vrienden van Jacob Santpoort (Duin & Kruidberg)
  • Restaurant élevé Leeuwarden
  • Het Havenmantsje Harlingen

Euforie

Lekker constateert een opmerkelijke na-corona-euforie in het Nederlandse culinaire veld, hoewel dat inmiddels, door nieuwe maatregelen, weer getemperd wordt.

De gasten hadden duidelijk iets in te halen en stonden in de rij voor eten ‘buiten de deur’. Hoe dat zich verder ontwikkelt, hangt af van het verloop van de pandemie en de overheidsmaatregelen.

De restaurants-zelf stapten en masse af van à la carte ten gunste van (veelal ‘verplichte’) menu’s en ze verhoogden de prijzen, soms tot onaanvaardbare hoogte. Het wachten is, volgens Lekker-hoofdredacteur Annelies Pijper, op een voor iedereen acceptabele stabilisatie.

Lekker500

Lekker500 Lekker beoordeelt elk jaar de beste 500 restaurants van Nederland op kritische en onafhankelijke wijze. Steeds weer weten de makers van Lekker een gids neer te zetten waar geen restaurantliefhebber meer omheen kan, waar zowel horecabezoeker als restaurateur reikhalzend naar uitkijkt.

En steeds weer doen zij hun uiterste best Lekker nog lekkerder te maken, zonder de kernwaarden uit het oog te verliezen: betrouwbaarheid, onafhankelijkheid, verrassing, expertise en culinaire kennis.

Lekker500 verschijnt 1x per jaar.

Lekker500 Editie 2020

Deel dit bericht

  • Nog geen opmerkingen.
  • Voeg een reactie toe