Titel
Wijnmakers & Chefs - Scheepvaartmuseum Amsterdam
Wijnmakers & Chefs - Scheepvaartmuseum Amsterdam
Scheepvaartmuseum, Kattenburgerplein, Amsterdam, Nederland
Dineren onder de sterrenhemel in Chateau het Scheepsvaart! Van 8-14 november geniet je van een Spaans 5-gangen diner van Ronald van Roon
Diner: € 75 pp
Wijnarrangement € 57.50 pp
Tijdens verschillende weken t/m dec 2021 zal het Scheepsvaartmuseum omgetoverd worden tot een Chateau waar verschillende wijnmakers en chefs samen zullen komen.
Spaanse wijnen van Telmo Rodríguez met sterrenchef Ronald van Roon*
Spaans wijn-fenomeen Telmo Rodríguez was de wijnmaker van La Granja Senora De Remelluri, de bodega van zijn vader in Rioja. Na zijn vertrek heeft hij zijn vleugels uitgeslagen in diverse Spaanse wijngebieden. In korte tijd hebben zijn wijnen de aandacht getrokken en zijn te proeven onder de sterrenhemel van Chateau Het Scheepvaartmuseum.
Aanwezige wijnmaker: Telmo Rodríguez
Aanwezige sterrenchef: Ronald van Roon*
Telmo Rodríguez is een veelzijdig wijnmaker die door heel Spanje wijngaarden bezit die historie, topterroir en kwaliteit bundelen. Fruit, relatief weinig houtinvloed en enorme doordrinkbaarheid kenmerken de wijnen van Telmo.
Wijnmaker Telmo Rodríguez is een fenomeen binnen de Spaanse wijnwereld. Hij studeerde aan de universiteit van Bordeaux en later in de Rhône bij de beroemde August Clape. Hij was de wijnmaker van La Granja Senora De Remelluri, de bodega van zijn vader in Rioja. Hij is daar vertrokken om, wat sommigen noemen, zijn eigen wijnen te maken in diverse streken van Spanje. Telmo woont in Madrid en rijdt met de auto naar de diverse projecten waar hij wijn maakt. In korte tijd hebben zijn wijnen een plaats op het internationale speelveld gevonden. Eén voorbeeld: in het Wine Report van Tom Stevenson is Telmo al opgenomen bij de beste 10 producenten uit Spanje. Kenmerkend voor Telmo is dat hij kiest voor inheemse druivenrassen, die ook op een inheemse manier worden gesnoeid. Dat betekent dat hij alleen werkt met ‘bush-vines’ ofwel wijnstokken die niet langs draden worden geleid maar als zelfstandige struik groeien. De struiken staan ook verder van elkaar af dan bij draadgeleiding. Dit heeft in het warme Spanje twee voordelen: iedere struik vindt voldoende vocht, ook in droge jaargangen en de trossen hangen in de schaduw van de eigen bladeren, zodat ze minder ‘gestoofd’ worden. Telmo werkt graag met oude stokken, zodat de wortels diep zitten om vocht te vinden. Het komt ook de kwaliteit van de druiven ten goede. Oude stokken geven namelijk een lagere opbrengst, maar wel van hoge kwaliteit en complexiteit. Hoewel niet formeel gecertificeerd, werkt Telmo biologisch: hij gebruikt geen kunstmest of insecticiden/pesticiden.
Ronald van Roon*, Michelin sterrenchef en mede-eigenaar van Restaurant Calla’s, bereidt een vijfgangen diner bij de Spaanse wijnen. Ronald werkt graag met regionale en nationale producten. Benieuwd hoe deze matchen met de Spaanse wijnen? Verwacht geperfectioneerde klassiekers in een nieuw jasje.
Bekend van sterrenzaak Calla’s in Den Haag
Ronald van Roon (1985) groeit op in het landelijke Barendrecht. Zijn opa bezorgt hem zijn eerste baantje in de keuken, maar als Ronald bij Kasteel van Rhoon fine dining ontdekt, schroeft hij direct zijn ambities op. Na het voltooien van de koksopleiding werkt hij in gerenommeerde zaken in binnen- en buitenland. In 2007 kiest hij voor sterrenzaak Calla’s in Den Haag en acht jaar later wordt hij mede-eigenaar. De Michelinster die hier al achttien jaar straalt staat sinds 2017 achter zijn naam.
CALLA’S
‘Toen ik hier begon was mijn intentie om er twee à drie jaar te werken en daarna weer verder te kijken. Maar ik had het zo goed naar mijn zin dat ik nooit meer weg ben gegaan. Toen ik in 2015 de mogelijkheid kreeg om met mijn partner Bianca Fellinger mede-eigenaar te worden, hebben we die kans gegrepen. Daar hebben we nooit spijt van gehad.’
SIGNATURE
‘De klassieke bereiding is altijd de basis. Verder werken we met vijf seizoenen en gebruik ik graag regionale en nationale producten. Misschien is dat een uitvloeisel van mijn jeugd. Ik pak graag terug op het vertrouwde en kijk dan hoe ik dat verder kan perfectioneren, zoals de kalfszwezerik, een Calla’s klassieker van het eerste uur die ik in een nieuw jasje heb gestoken. Je weet dat de basis goed is en daar kun je op voortborduren.’
PATRONS
‘Het is een mooie club. Er zitten hele grote namen bij. Chefs waar ik als jonkie erg tegenop keek en waar ik graag voor had willen werken. Nu hoor ik zelf ineens bij die club van grote jongens.’
TOEKOMST
‘Het voornaamste is dat Calla’s blijft meedraaien op culinair topniveau en we tevreden gasten hebben. En een tweede Michelinster. We gaan niets overhaasten, maar ik durf er wel op in te zetten. Als ik een spelletje speel doe ik dat om te winnen, niet om leuk mee te doen. Dat is ook mijn instelling in de keuken.’
WIJNMAKERS & CHEFS
Ronald van Roon* staat van maandag 8 t/m zondag 14 november met de Spaanse wijnen van Telmo Rodríguez onder de sterrenhemel van Chateau Het Scheepvaartmuseum.
75
5-gangen diner + 2 amuses € 75
Wijnarrangement € 57.50
Scheepvaartmuseum, Kattenburgerplein, Amsterdam, Nederland
Scheepvaartmuseum, Kattenburgerplein, Amsterdam, Nederland
Voeg een review toe