Hoe kan het dat bier steeds duurder wordt
Bier en eten gaan meestal prima samen. Geniet van een Tripel bij geroosterde groenten of gegrilde kip, of kies voor een combinatie van een stofschotel met een Herfstbock.
Of geniet gewoon van een lekker speciaal biertje in het zonnetje in de achtertuin.
Helaas hangt er wel een prijskaartje aan dat bier: in 2022 wordt het namelijk wéér duurder. Hoe kan dat toch?
Hogere prijzen voor grondstoffen
Bierbrouwer Heineken was er onlangs duidelijk over: het bedrijf draaide een topjaar, maar dat kan niet voorkomen dat de bierprijzen zullen stijgen. De kosten voor de grondstoffen van bier worden namelijk steeds hoger, en ook voor het transport moet de brouwer dieper in de buidel tasten. Heineken sprak de verwachting uit zo’n 15 procent meer te gaan betalen voor deze zaken. Betekent dit dan ook dat het afgelopen is met het aanschaffen van bierkratjes met korting? Dat valt nog mee, want dit wil niet direct zeggen dat de prijzen van bier in de supermarkt of in het café ook met dat percentage zal stijgen. Wel is duidelijk dat de oorlog in Oekraïne ook invloed kan hebben op de prijzen voor de grondstoffen. Producten zoals graan worden door de oorlog schaarser en daardoor duurder. De kans is groot dat die stijgende kosten uiteindelijk ook zichtbaar worden in de bierprijzen. Overigens kan dit nog even duren, doordat grote brouwers zoals Amstel, Heineken en Hertog Jan vaak werken met langdurige contracten. Pas na afloop van zo’n contract kan een leverancier de prijzen verhogen. Toch zijn er ook situaties denkbaar waarin contracten direct aangepast worden of zelfs wegvallen. Zo wordt Oekraïne ook wel de graanschuur van Europa genoemd. En wanneer je bedenkt dat graag een belangrijk ingrediënt is van bier, is duidelijk dat deze onrust van invloed kan zijn op onder meer de bierprijzen.
Onbekende gevolgen van corona
De afgelopen twee jaar heeft de horeca langere tijd stilgelegen door corona. Dit is ook terug te zien in de omzet van de grote bierbrouwers. Toch lijken de meeste van hen die dip redelijk goed opgevangen te hebben. Zo steeg de verkoop van bier in de supermarkten, doordat de mensen die normaal gesproken in de horeca een drankje namen dat dan maar thuis gingen doen. Inmiddels is de horeca weer open, waardoor de afzetmarkt voor bier weer volledig open is. Dit is een goed teken, al zal nog moeten blijken of corona echt weg is. Mochten er in de toekomst toch nog weer coronamaatregelen nodig zijn, dan kan dit ook negatieve gevolgen hebben voor de bierprijzen. Zo zou het kunnen zijn dat de horeca weer op slot moet door een lock-down. Zo’n sluiting zou dan ook direct weer invloed hebben op de verkoopcijfers van de brouwerijen.
Onzekere toekomst
Er is nog een probleem waar bierbrouwers tegenaan lopen en dat is een probleem dat door iedereen herkend wordt: de stijgende energieprijzen. Omdat ook bierbrouwers energie nodig hebben voor de productie van hun bieren, kunnen die energieprijzen de prijs van het bier beïnvloeden. Ook hier kan de oorlog in Oekraïne een rol gaan spelen, want wat gaat er bijvoorbeeld gebeuren als Rusland besluit de gaskraan dicht te draaien? De toekomst is wat dat betreft nog onduidelijk. Maar al met al is in ieder geval duidelijk dat de inflatie door de duurder wordende grondstoffen en de stijging van energie- en vervoerskosten flinke invloed kan hebben op de prijzen. En daardoor kan ons bier dus ook in 2022 weer duurder wordt. Waar de prijsstijging eindigt is op dit moment alleen lastig te zeggen, vanwege alle onzekerheid over de toekomst. Wil je toch graag voordelig een biertje drinken? Dan zijn er gelukkig, ondanks de prijsverhogen, nog regelmatig korting acties en aanbiedingen. Zo kun je toch nog genieten van je Tripel bij de geroosterde groenten, of dat speciaal biertje in de achtertuin.
Voeg een reactie toe